Naší filosofií je vyrábět vysoce kvalitní vína menších šarží se svěžím ovocným charakterem, vysokým extraktem a chutí, která vybízí k dalšímu napití. Chceme dělat vína taková, která nás budou bavit a hlavně taková, co budou chutnat. Naše produkce je relativně malá, proto můžeme každému vínu věnovat veškerou péči a pozornost, kterou potřebuje.
Hrozny zpracováváme moderními a šetrnými metodami: odkalení moštu, zakvášení ušlechtilými kvasinkami, řízená teplota při kvašení pro udržení aroma ve víně. Odbourávání kyseliny jablečné u červených vín je samozřejmostí. Vína červená zrají v dřevěných sudech, část leží v barrique sudech, vše ve vlastním vinném sklepě.
Zajímavostí je také fakt, že nad sklepem, ve kterém vinaříme, bydlel po svém příjezdu od Vídně do Bulhar náš prapraděda, Frantz Walluch.
Burčák je rozkvašený, žlutavě zabarvený hroznový mošt. Vzniká jako stádium kvašení hroznového moštu, kdy je prokvašena přibližně polovina cukru. Vznikne tak nápoj se 4 – 6 % obj. alkoholu, ve kterém intenzívně probíhá rozmnožování kvasinek za stálé tvorby oxidu uhličitého. Z hlediska zákona je důležité, že se musí jednat vždy pouze o kvasící mošt z hroznů, nikoliv z jiného ovoce a že v něm musí zbývat nejméně 40% nezkvašeného cukru.
Období vinobraní, a tím i burčáku, patří mezi nejočekávanější chvíle vinaře i milovníka vín. Je to první setkání s novou úrodou, setkání navíc velmi příjemné, protože zbytkový cukr a ovocná vůně lákají k dalšímu doušku. Přidáme-li osvěžující pocit oxidu uhličitého a nízký obsah alkoholu, vychází nám bezpečná dlouhodobá konzumace. Pozor však na ni – burčák je právě díky vysokému obsahu cukru a kvasinek velmi zrádným nápojem. Tradice říká, že bychom ho měli k očistě organismu vypít tolik, kolik máme v těle krve. Já dodávám, pokud nechcete mít očistu až přehnaně razantní, rozložte si toto množství do několika konzumací.
Burčák má vysoký obsah vitamínů a kvasinek. Obsah tiaminů působí pozitivně na srdeční činnost, kyselina pantotenová chrání organismus proti onemocnění sliznice a zažívacího ústrojí a kyselina nikotinová zabraňuje vzniku nervových a kožních chorob.
Vše výš popsané najdete pouze v burčáku přímo u vinaře. Nevěřte tomu, že se dá živými organismy nabitá tekutina uzavřít do PET láhví a prodávat na prudkém slunci u silnic. Na správný burčák je třeba počkat ve sklepě, než bude mít tu správnou teplotu a i to čekání může být mnohdy zážitkem.
Dalším vývojovým stádiem následujícím po burčáku je řezák, kdy víno dokvasí, ztrácí svou sladkost a naopak rozpuštěný oxid uhličitý podtrhuje jeho kyselost.
Jednou měsíčně naložíme naši dodávku vínem a vyrazíme osobně za zákazníky, kterým u nás chutnalo. Naše trasa se klikatí přes Brno, Jižní Čechy, Benešov, Prahu, Liberecko, Hradecko (Trutnov i Náchod), Pardubicko a Svitavy. Pokud bydlíte, nebo můžete převzít víno někde na této trase, rádi vám ho přivezeme. Jižní Čechy a Liberecko jsou podmíněny větším objemem objednávky, nebo větším množstvím odběratelů.
A jak na to? Stačí nám napsat email na vinarstvi@fuzgrunty.cz, že byste měli zájem být našimi zákazníky. Do mailu uveďte adresu (na první registraci stačí město) a telefon. My Vám poté budeme pravidelně před rozvozem posílat zprávu s aktuální nabídkou.
Budete-li chtít, objednáte si. Telefonicky se domluvíme, kam vám víno přivezeme, popřípadě kde se potkáme. Tak snadné to je.
Objednávky na rozvoz jsou podmíněny minimálním počtem šesti lahví (karton).
Jestli vaše chuť na naše víno nepočká do dalšího závozu, nebo prostě potřebujete víno rychle, můžete si ho objednat přes náš e-shop.
Nemáte cestu na Moravu? Máte rádi naše vína? Jste poblíž Třeboně?
Tohle je informace přímo pro Vás... Ve Smržově najdete hospůdku ve které najdete v nabídce naše vína a spoustu produktů z jejich vlastní domací kuchyně.
Smržovská hospoda